Admin, je hebt niet helemaal gelijk.
Zie
root-servers.org voor gedetailleerde info. Er zijn in principe 13 root DNS servers. Maar... ze zijn allemaal ge-anycast. Anycast betekent dat je servers met hetzelfde IP-adres neerzet op verschillende locaties, en dat je (voor zover de routers dit snappen) je vragen aan de dichtsbijzijnde server gesteld worden.
(Een beetje vergelijkbaar met hoe vroeger als je 008 belde je bij het dichstbijzijnde KPN-kantoor waar 008-telefonistes waren terecht kwam. Ik heb daar nog naast gezeten bij mijn PTT Telecom-introductie toen ik daar ging werken als IT-helpdesker in 1992. Wel cool hoe die dames al begonnen met het netnummer terwijl de computers nog bezig waren het nummer op te zoeken.)
De hoeveelheid anycast verschilt voor de 13 root-servers die door 12 verschillende organisaties gerund worden. Rond de helft of iets meer hebben locaties in Amsterdam.
Maar dat maakt niet heel veel uit. De drie grootste internetknooppunten in Europa zijn de regio's Londen, Amsterdam en Frankfurt. Allemaal binnen een paarhonderd kilometer van iedere Nederlandse consument. (En ook nog een paar rootservers in de regio Brussel, ook flink dichtbij.) 100 km levert in principe een vertraging van 1 milliseconde op (snelheid van het licht in glasvezel = 200.000 km/u).
Maar hoewel die rootservers superbelangrijk zijn qua beschikbaarheid (als ze wegvallen gaat het internet grotendeels plat) zijn ze niet erg belangrijk qua performance. Als jij 's-morgens opstaat en naar nu.nl gaat om te lezen wie de keuze voor vicepresident is van Kamala Harris, wellicht dat op dat moment één van de rootservers moet vertellen wat de IP-adressen zijn van de DNS-servers van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland op dat moment zijn. En dan aan één van die servers vragen wat nu.nl is.
(Als je niks beter te doen heb, kijk dan naar de tweede pagina van
SIDN Jaarverslag 1996.)
Maar als je dan denkt: nu.nl heeft het vast fout, laat ik voor de zekerheid naar nos.nl gaan. Dan weet de DNS-server van jouw ISP nog wat de IP-adressen zijn van .nl vanwege die eerdere vraag over nu.nl dus dan kan je direct via .nl naar nos.nl zonder tussenkomst van de rootservers. Dus 99,9% van de tijd is de tijd die nodig is om de rootservers te bevragen totaal irrelevant.
(En natuurlijk was mijn argument nooit om GEEN goede verbindingen naar Amsterdam te hebben, maar meer dan dat alleen.)
In 1999 werkte ik bij UUNET NL, op dat moment het grootste commerciële internetbedrijf in Nederland. Wij rolden toen een 622 megabit-netwerk uit. (Ja nu lachen maar toen was dat bizar snel.) Surfnet, het academische netwerk in Nederland, had ook een snel netwerk. We zaten vlak bij elkaar in Eindhoven. En de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) was destijds beperkt tot 100 Mbps. Dus ik: laten we in Eindhoven rechtstreeks op hoge snelheid koppelen. Daarmee zouden we sneller zijn dan via de AMS-IX, en ook zou een deel van het verkeer juist naar het zuiden in plaats van noorden randstad stromen, waarmee het netwerk efficiënter benut zou zijn. Maar geen oren naar...
Ik geloof dat ik net een nieuwe definitie van "off-topic" gemaakt heb...